Нюйоркската фондова борса изненадващо се отказа от плановете да отпише търговията

...
Нюйоркската фондова борса изненадващо се отказа от плановете да отпише търговията
Коментари Харесай

Нюйоркската фондова борса стопира решението за делистване на китайски компании

Нюйоркската фондова борса изненадващо се отхвърли от проектите да отпише търговията с акции на три китайски държавни телекомуникационни компании според декрет на президента Доналд Тръмп, откакто Пекин предизвести за възможни ответни дейности, предадоха международните организации.
Борсовият оператор уточни, че не престават договарянията с китайски регулатори, без да даде повече детайлности, показва Българска телеграфна агенция.
В края на предходната седмица фондовата борса предизвести, че ще извади от търговията Чайна телеком (China Telecom Corp.), Чайна мобайл (China Mobile) и Чайна юником Хонконг (China Unicom Hong Kong) според декрет на Тръмп от ноември, забраняващ на американски лица да влагат в скъпи бумаги на компании, които се правят оценка като свързани с китайската войска, напомня Асошиейтед прес. Общата капитализация на трите компании е 150 милиарда $, а решението за делистване се очаквашеда влезе в действие от 11 януари.
Заповедта на ТРъмп ускори напрежението сред Съединени американски щати и Китай в областта на технологиите, сигурността и обвиняванията в шпионаж. Политическите анализатори чакат при новоизбрания президент Джо Байдън, който ще встъпи в служба на 20 януари, да има въпреки всичко някои промени в политиката по отношение на Пекин поради необятно публикуваното неодобрение от метода на Китай по отношение на търговията и човешките права и обвиняванията в шпионаж и кражба на технологии.
Указът на Тръмп от ноември забрани на американци да влагат в скъпи бумаги на компании, които съгласно министерството на защитата са част от напъните на Пекин за модернизиране на китайската войска. С 2 милиона членове тя е измежду най-големите и тежко въоръжени в военни сили в света и харчи доста за създаване на нуклеарни подводници, изтребители, балистични ракети и други високотехнологични оръжия. Пентагонът добави 35 компании в черния си лист. Освен телекомуникационните оператори измежду тях са производителят на телекомуникационно съоръжение Хуавей (Huawei), най-големият китайски производител на чипове, трима държавни производителя на нефт, строителни компании, производители на авиокосмическа техника, ракети, атомно съоръжение, корабостроители.
Акциите на Чайна телеком, Чайна мобайл и Чайна юником Хонконг през днешния ден скочиха с над 5 % на фондовата борса в Хонконг, след като поевтиняваха напоследък, откогато стана ясно, че нюйорската фондова борса има планове да ги делистне.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР